Wafels met diksap

Puur genieten!

Of je het nou eet als toetje, als tussendoortje of als ontbijt .. een wafel kan altijd! Dat rijmt net zo lekker als dat een wafel smaakt.

Bereiding:20 min
Recept voor:5 personen
Recept
1. Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een kom – bloem, suiker, bakpoeder en zout.

2. Roer de natte ingrediënten er met een garde doorheen totdat het een glad beslag is.

3. Vet je wafelijzer in. Dit kan je bijvoorbeeld gemakkelijk doen met een bakspray.

4. Vul de platen van je wafelijzer tot deze gevuld is. Dit verschilt per wafelijzer hoeveel beslag je hiervoor nodig hebt.

5. Bak de wafels goudbruin. Hoe lang dit duurt verschilt ook per ijzer, houd je wafels dus goed in de gaten.

6. Haal de wafels uit het ijzer en laat ze eventjes afkoelen.

7. De wafels zijn van zichzelf niet zo zoet van smaak, maar ze daarom helemaal af met een flinke squeeze Sweet Me diksap Appel. Genieten!!

Ingredienten
* 190 gram bloem
* 190 ml melk
* 1 ei
* 1 eetlepel suiker
* 3 eetlepels zonnebloemolie
* 1 theelepel bakpoeder
* Snufje zout
* Flinke squeeze Sweet Me diksap Appel

De wafel

Hoewel wij Nederlanders heerlijke wafels kunnen maken, vindt dit heerlijke gebakje zijn oorsprong bij onze zuiderburen. De wafel is geboren en getogen in België. De eerste wafels werden in de ijzertijd al gebakken. Uiteraard waren ze toen niet helemaal hetzelfde als nu. Toen hadden ze nog geen fancy wafelijzers. Het waren een soort platte koeken die tussen twee ijzers op een open vuur werden gebakken. De koeken werden gemaakt van melk, honing en geplette graankorrels. Mjammie!

Vanaf de 19e eeuw kreeg de wafel echt de look en smaak zoals we hem nu kennen. Er ontstonden steeds andere baktechnieken en apparatuur. Het werd ook een soort traditie dat de wafels op kermissen werd gebakken. En daar vind, en ruik, je ze nog steeds!

In België heb je twee soorten wafels die nog al eens door elkaar worden gehaald: de Luikse wafel en de Brusselse wafel. Het verschil? De Brusselse wafel is rechthoekig en heeft traditioneel 20 vakjes. De Luikse wafel heeft daarentegen ronde hoeken en heeft 24 vakjes. Deze laatste wafel eet je beste warm. Zo, weer wat geleerd!