Stoofvlees met diksap

Stoofvlees met diksap

Het wordt weer frisser buiten, en de blaadjes beginnen langzaam van de bomen te vallen .. Het wordt weer herfst! Dé periode van het jaar om heerlijk thuis te genieten van het ultieme herfstgerecht: stoofvlees. Loopt het water je al in de mond?

Bereiding:30 min
Dit is om te bereiden:Iets moeilijker
Recept voor:3 personen
Garen of stijven:5 uur sudderen
Recept
1. Snijd de runderlappen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Voeg de azijn, water, kruidnagel en laurier toe aan het vlees. Dit is een marinade. Hoe langer je het laat marineren hoe beter. Wij raden aan het minstens een nacht te laten staan.

2. Giet het vlees af, en bewaar de marinade.

3. Bak het vlees en de uien (in ringen) aan in de roomboter. Blus het geheel af met de marinade.

4. Laat het geheel lekker sudderen. Ook hier geldt, hoe langer hoe beter. Het vlees moet echt lekker uit elkaar vallen. Laat de deksel op de pan, dan kunnen de heerlijke aroma’s niet ontsnappen.

5. Als het vlees gaar is, voeg dan de Sweet Me diksap en het plakje ontbijtkoek (in stukjes) toe. Dit zorgen voor de binding van het vlees.

6. Breng het geheel eventueel op smaak met zout en peper, naar smaak. Vind je het nog te zuur? Voeg wat extra Sweet Me diksap toe!

Ingredienten
* 400 gram runderlappen
* 20 gram roomboter
* 250 ml water
* 250 ml natuurazijn
* 250 gram uien
* 5 el Sweet Me Appel
* 1 plak ontbijtkoek
* 2 blaadjes laurier
* 1 kruidnagel

Limburgs stoofvlees

In Limburg wordt stoofvlees ook wel zuurvlees genoemd. Ofwel: Zoervleisj. Het is een echt Limburgs streekgerecht en het lijkt een beetje op hachee. De naam van komt van het ingrediënt azijn wat aan het vlees wordt toegevoegd. Dit is namelijk zuur. En als je dan denkt dat het vlees ook zuur smaakt, dan zit je mis. Het vlees smaakt juist heerlijk zoet. De zuurte van de azijn wordt namelijk goed overwonnen door de heerlijke zoete smaak van de Sweet me diksap en de ontbijtkoek.

De azijn wordt aan het vlees toegevoegd omdat dit het lekker zacht en mals maakt. Het zuur uit de azijn breekt namelijk het bindweefsel, de eiwitten, van het vlees af. Hierdoor smaakt het vlees minder stug. En uiteraard, hoe langer je het laat sudderen, hoe zachter het wordt.

Zuurvlees, oftewel stoofvlees, wordt vaak gegeten met een frietje of aardappelpuree. Als je in Limburg naar een snackbar gaat, kan je het gegarandeerd krijgen. Maar, wij vinden dat het ook heerlijk is om het thuis zelf te maken. De heerlijke aroma’s die van je pannetje afkomen laten je huisje namelijk echt ruiken naar een mooie, frisse herfstdag. Echt genieten.

#herfst #sweetmediksap #genieten