Appeltaart met diksap

Appeltaart met diksap

Appeltaart! Vandaag delen we graag een recept van onze appeltaart met jullie. Want dat kleine scheutje Sweet Me diksap maakt deze taart nét een beetje goddelijker dan alle andere appeltaarten ..

Bereiding:30 min
Dit is om te bereiden:Iets moeilijker
Recept voor:10 personen
Garen of stijven:1,5 uur oven
Recept
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de boter op kamertemperatuur komen.

2. Bedek de bakvorm met bakpapier en vet de randen goed in met een beetje boter.

3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.

4. Meng de boter, suiker, vanillesuiker en zout met een mixer totdat het een beetje luchtig wordt. Voeg een ei toe en blijf doormixen tot het een egaal beslag is. Voeg vervolgens het bakmeel toe. Het begint nu een echt deeg te worden.

5. Bekleed de bakvorm met de helft van het deeg. Bewaar de rest want dit is voor de decoratie.

6. Doe de kaneel en de Sweet Me diksap Appel bij de appels en roer deze goed met een lepel, zodat ieder appelstukje is ‘gemarineerd’.

7. Doe de ‘gemarineerde’ appels in de bakvorm.

8. Rol het overgebleven deeg uit tot een mooie plak. Snijd uit deze plak rechte stroken voor over de appels ter decoratie.

9. Leg de stroken in een geruit patroon over de appels heen. Bestrijk de stroken met een losgeklopt eitje.

10. Bak de appeltaart gaar: 90 minuten op 180 graden.

Ingredienten
* 250 gr ongezouten roomboter
* 11 appels (tip: jonagold)
* 200 gr kristalsuiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 2 eieren
* 400 gr zelfrijzend bakmeel
* 20 ml Sweet Me diksap Appel
* Snufje zout
* Snufje kaneel

Appeltaart met diksap

In Nederland is het eten en maken van appeltaart populair. Vaak volgens grootmoeders recept met appels, krenten en rozijnen. Maar wist je dat ieder land op zijn eigen manier appeltaart eet? Ieder land heeft een ander traditioneel appeltaart-recept. In Frankrijk eten ze bijvoorbeeld de Tarte Tatin. Dit is een appeltaart op z’n kop, met een beetje karamel eroverheen. In Griekeland maken ze hun appeltaart met filodeeg (heel dun deeg) en honing. Marokkanen voegen graag dadels, kardemom en saffraan toe aan hun traditionele appeltaart.

Waar de appeltaart precies vandaan komt weet men niet. Maar wat we wel weten is dat de appeltaart al sinds de Middeleeuwen werd gebakken en gegeten. De oorsprong van de appeltaart ligt waarschijnlijk in Engeland. Hier is namelijk rond 1400 het allereerste appeltaart-recept gevonden. Het oudste Hollandse recept voor appeltaart stamt uit 1500. Het recept is gevonden in een heel oud kookboek.

#herfst #sweetmediksap #genieten